Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 online

FOTO SHOT

4.jpg
Home Molitve
Molitve Ispis Email
Ocjene: / 28
LošNajbolji 

Iz katekizma Katoličke crkve - o molitvi

Za mene je molitva zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi u kušnji kao i u radosti.
"Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje primjerenih dobara od Boga.

Molitva je, znali to mi ili ne, susret Božje i naše žeđi. Bog je žedan da mi budemo žedni njega.
Kršćanska molitva je saveznički odnos Boga i čovjeka u Kristu. Ona je čin Boga i čovjeka; izvire iz Duha Svetoga i iz nas, sva je usmjerena Ocu, u jedinstvu s ljudskom voljom Sina Božjega koji je postao čovjekom.

U Novom savezu, molitva je živ odnos djece Božje sa svojim neizmjerno dobrim Ocem, s njegovim Sinom Isusom Kristom i s Duhom Svetim.
Molitva je kršćanska ukoliko tvori zajedništvo s Kristom te se siri u Crkvi koja je njegovo Tijelo. Razmjeri su joj širina Kristove ljubavi.
Zaboravio čovjek svoga Stvoritelja ili se skrio daleko od njegova Lica, trčao za svojim idolima ili optuživao božanstvo da ga je napustilo, živi i pravi Bog neprestano zove svaku osobu na tajanstven susret molitve. Taj korak ljubavi vjernoga Boga uvijek je u molitvi prvi, a čovjekov korak uvijek je odgovor. Kako se postupno Bog objavljuje i otkriva čovjeka njemu samome, molitva se predstavlja kao uzajamni zov, kao drama saveza. Po riječima i djelima, ta drama zahvaća srce.
Odakle dolazi čovjekova molitva? Koji god bio jezik kojim molimo (pokreti i rijeci), sav čovjek moli. No, da bi označila mjesto iz kojeg molitva izvire, Pisma ponekad govore o duši ili duhu, najčesće o srcu (vise od tisuću puta). Srce je ono koje moli. Ako je daleko od Boga, molitveni je izraz isprazan.
Srce je boravište gdje jesam, gdje stanujem (prema semitskom ili biblijskom izrazu: kamo se "spuštam".) Ono je naše skriveno srediste, nedohvatno našemu razumu i drugima; samo Duh Božji može ga proniknuti i spoznati. Ono je mjesto odluke, u dubini naših duševnih težnji; mjesto istine, u kojem izabiremo život ili smrt; mjesto susreta - budući da smo na sliku Božju, živimo u odnosu: srce je mjesto saveza.
Duh Sveti je "voda živa" koja, u srcu koje moli, "struji u život vječni" .
Crkva "snažno i na osobit način potiče sve kršćane (...) da učestalim čitanjem božanskih Pisama steknu `uzvišeno znanje - Isusa Krista' (...). No, molitva treba da prati čitanje Svetoga pisma da se uspostavi razgovor između Boga i čovjeka, jer `Njemu se obraćamo kad molimo, Njega slušamo kad čitamo božanske poruke'".
Oci duhovnog života, parafrazirajući Mt 7,7, ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: "Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći, i otvorit će vam se promatranjem".

Komentari (1)Add Comment
0
mOLiTva
napisao Maki, Svibanj 12, 2011
molimo zajedno

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy